Pomazánka
- kuřecí stehno (pečené) 2
- česnek 1 stroužek
- uzená paprika 1 ML
- chilli omáčka
- worcesterová omáčka 2 PL
- krémový sýr 100 g
- majonéza 3 PL
- mrkev 1
- sůl
- pepř
Domácí bagetka
- sušené droždí 3 ML
- hladká mouka 3 hrnky
- voda 1 hrnek
- olivový olej 1 PL
- cukr špetka
Postup přípravy
- Maso obereme a natrháme na vlákna. Smícháme s prolisovaným česnekem, paprikou, chilli omáčkou, worcesterem, čerstvým sýrem, majonézou a jemně nastrouhanou mrkví.
- Dle chuti Osolíme a opepříme. Podáváme samotné, nebo s křepelčími vejci.
Domácí bagetka
- Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek a necháme vykynout. Mouku smícháme se solí, přilijeme kvásek a olej a zpracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem – zhruba hodinu. Pak vytvoříme na pomoučněném plechu dvě bagety, opět přikryjeme a necháme kynout další půl hodinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 220 °C.
- Bagety odkryjeme a na každé uděláme tři šikmé zářezy zhruba do poloviny. Na dno rozpálené trouby vlijeme asi čtvrt hrnku vody, přidáme plech s bagetami a rychle zavřeme, aby pára neunikla. Pečeme asi 20 minut, dokud nezezlátnou.
Autor receptu: Marcela Krejčí