Na kerblíkovou pěnu
- kerblík 4 PL
Na servírování
Na kerblíkovou pěnu
- máslo 50 g
Na servírování
- rostlinný olej 1 PL
- kerblík
Na maso
- cukr
- bobkový list 1 ČL
- nové koření 0.5 ČL
- sádlo 30 g
- rostlinný olej 2 PL
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso nakrájíme na menší kusy, osolíme, opepříme, maličko pocukrujeme a dochutíme novým kořením a bobkovým listem. Poté maso potřeme olejem a při vysoké teplotě v hrnci dobře zatáhneme ze všech stran, ať se zbarví. Opečené maso dáme na chvíli stranou. V hrnci opečeme na sádle větší kousky kořenové zeleniny, po 5 minutách doplníme kostičky cibule, slaninu a poté také plátky česneku. Restujeme, dokud se zelenina hezky neopeče, cca 10 minut. Základ zalijeme vývarem, přivedeme k varu a rozmixujeme. Do hrnce vrátíme maso a dusíme v troubě při nižší teplotě, dokud maso nebude měkké. Nakonec ještě jednou dochutíme – i omáčka musí být pěkně výrazná. Maso necháme v omáčce vychladnout, aby si zachovalo šťavnatost.
- Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Plech vyložíme pečicím papírem a dáme na něj zchladlé brambory, mírně je zmáčkneme (aby byly více placaté), zakápneme olejem, ghí a dochutíme solí, pepřem a dalším kořením dle chuti. Pečeme v dobře rozpálené troubě, dokud nebudou zbarvené a křupavé.
- Na omáčku v rendlíku prohřejeme smetanu a trochu masové šťávy, ve které se maso dusilo. Omáčka se musí povařit, tím se zahustí a zredukuje. Potřebujeme taky cca ⅔ původního objemu. Poté do omáčky přidáme kerblík a rozmixujeme. Nakonec vše zjemníme máslem a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Mrkev nakrájíme na kousky podle libosti a opečeme do zlatavé barvy na pánvi. Dochutíme solí a pepřem, cukrem a citronem.
Mezitím na talíře rozdělíme brambory, přidáme maso s omáčkou, poté opečenou kořenovou zeleninu a na závěr kerblíkovou pěnu a taky snítky kerblíku.