Postup přípravy
- Ve velkém hrnci uvaříme vodu a vložíme do ní naporcovanou slepici, přidáme koření, sůl, rozčtvrcenou cibuli i se slupkou a očištěnou zeleninu mimo mrkev. Můžeme přidat i snítku „rostlinného magi“. Přivedeme k varu a pod pokličkou „táhneme“ (vaření těsně pod bodem varu) cca 1hod., pak přidáme očištěnou mrkev vcelku a uvaříme ji doměkka. Mrkev přendáme na prkénko a pokrájíme na kolečka, stehna a prsa vyndáme z vývaru na mísu a po mírném prochladnutí obereme z kostí, nakrájíme na kostičky a dáme do kastrůlku pod pokličku. Obrané kosti a kůži dáme zpět do vývaru a táhneme ještě cca ½ hod. Vývar scedíme, dle chuti dosolíme a opepříme.
- Svítek: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Změklé osolené máslo utřeme se žloutky (přidáváme postupně), dochutíme nasekanými bylinkami a strouhaným muškátovým oříškem. Pak opatrně vmícháváme střídavě mouku a ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem do stejnoměrné vrstvy cca 1 cm vysoké a pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C cca 10 až 12 minut. Po upečení překlopíme na jiný plech nebo prkénko, sloupneme pečicí papír a po vychladnutí nakrájíme na libovolné tvary.