Červené zelí
- červené zelí 1 kg
Domácí lokše
- kachní tuk
Červené zelí
Postup přípravy
- Kachní maso: Omytá a osušená kachní prsa dáme na zapékací mísu nebo plech, osolíme, opepříme, přidáme na měsíčky nakrájené jablko (pokud maso neobsahuje moc tuku, přidáme ještě i kachní tuk do mísy či na plech). Dáme péct na 180 ˚C, přibližně hodinu a půl. Během pečení stále poléváme maso vlastním výpekem, aby maso nevyschlo.
- Červené zelí: Následně si připravíme zelí, nakrájíme červenou cibuli, do hrnce dáme kachní tuk a orestujeme cibuli. Přidáme cca 5 kusů bobkového listu, osolíme, opepříme. Následně přidáme 2 polévkové lžíce třtinového cukru, povaříme, dokud se cukr rozpustí. Následně přidáme cca 1 kg červeného zelí, podlijeme vodou (0,5 litru), zakryjeme poklicí a dusíme cca 45 minut.
- Domácí lokše: Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme na nejjemnější části struhadla. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto. Následně uděláme z těsta dlouhý válec. Na jednu lokši si vždy odřízneme stejnou část těsta. Rozválíme ho na větší placku. Takto rozválené těsto dáme péct na pánev. Po každé lokši pánev otřeme suchou utěrkou nebo ubrouskem (jinak budou lokše černé a spálené). Každou lokši potřeme kachním tukem a servírujeme.