Na zálivku
- extra panenský olej 4 ML
- med 1 ML
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pečivo (8 až 10 rohlíků/housek)
Postup přípravy
- Hrušky opečeme na pánvi na másle a medu cca 3 minuty.
- Ořechy, kozí sýr, hrušky a polníček rozdělíme na talíře a pokapeme. Podáváme s pečivem.
Pečivo
- Nejprve si zaděláme kvásek (droždí, cca 100 ml vlažné vody, lžička cukru, lžička mouky) a necháme přibližně 10 až 20 minut odpočívat, než kvásek vzejde. Mezitím si ostatní suroviny připravíme do větší mísy, kam nakonec přimícháme i kvásek.
- Těsto přibližně 10 minut propracováváme, pak necháme kynout, minimálně 45 minut. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, začneme tvořit rohlíky nebo houstičky, které potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící mléka. Můžeme ozdobit kmínem nebo solí.
- Housky necháme ještě 10 minut odpočinout a nakynout, nakonec vložíme na 15 minut do předem vyhřáté trouby na 180 až 200 °C.
Autor receptu: Petra Kostková