Slaný karamel + pistácie
- smetana 120 ml
Postup přípravy
- Nejprve si z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který dáme na teplé místo odpočívat na 10 minut. Mezitím si smícháme změklé máslo s cukrem. Do směsi cukru a másla postupně přimícháváme žloutky. Do vzniklé směsi přidáme vzešlý kvásek, rum, citronovou kůru, mléko, mouku a sůl. Vše promícháme a zpracujeme do hladkého těsta. Necháme 45 minut kynout. Následně si těsto přendáme na pracovní plochu a vyválíme těsto na tloušťku 1 cm. Pomocí sklenice vykrájíme koblihy do požadovaného tvaru. Koblihy necháme minimálně ještě 15 minut kynout. Následně koblihy smažíme ve větší vrstvě oleje dozlatova.
- Slaný karamel + pistácie: Na pánvi si rozpustíme cukr. Až je cukr rozpuštěný, tak do něj vmícháme máslo. Trvá to přibližně 3 minuty. Následně přidáme smetanu a minutu povaříme. Nakonec přidáme lžičku soli. V karamelu nakonec koblihy obalíme a posypeme nasekanými pistáciemi.