Suroviny
- kuřecí maso (stehna i křídla) 10 porcí
- cibule 3 - 4 ks
- rajčata 3 - 4 ks
- cukr krystal 4 pl
- máslo 100 g
- oregano
- bazalka
- rozmarýn
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Porce kuřete poklademe na plech, posolíme, popepříme, na ně dáme souvislou vrstvu cibule nakrájené na kolečka, na to vrstvu rajčat, rovněž na kolečka. Kuře by vůbec nemělo být vidět. Teď to posolíme, posypeme bylinkami, ideálně oregano, bazalka a rozmarýn, a pak poměrně důkladně všechno pocukrujeme. Podlijeme studenou vodou a mezi porce dáme kousky másla a dáme péct cca na 120 °C.
- Necháme péct asi 1,5 hodiny a průběžně podléváme vodou a ničím nepřikrýváme! Pokud se některé porce začnou připékat, pootočíme s nimi, a můžeme průběžně polévat vypečenou šťávou. Jídlo je hotové, když rajčata i cibule prakticky nejdou rozeznat a promění se v chutný sos.
- Bramborová kaše: Dáme vařit v osolené vodě pečlivě očištěné, nakrájené brambory. Když jsou měkké, slijeme je a hned ručně rozmačkáme. Pak osolíme, přidáme na menší kousky nakrájené máslo a zase „promačkáme“. Pak přidáme jedno čerstvé vejce a opět promícháme.
- Pak už jen vždy po troškách přidáváme vlažné mléko a zamícháme. To děláme tak dlouho, dokud nemá kaše tu správnou konzistenci – je vláčná, jemná, ale ne řídká ani hustá. Před podáváním je možno do ní nastrouhat nahrubo jednu čerstvou mrkev.
Autor receptu: Karel Zima