Suroviny
- dýně Hokkaidó (menší) půl
- mrkev 3 kusy
- cibule 2 kusy
- česnek 3 stroužky
- olivový olej
- máslo
- zeleninový vývar
- kari koření
- kurkuma
- sušený zázvor
- sušený česnek
- chilli vločky
- citronová šťáva z 1 citronu
- zakysaná smetana
- petrželka
- chléb
- sůl
- pepř
Postup
- Dýni si rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka.
- Mrkev si oloupeme a spolu s dýní nakrájíme na menší špalíčky.
- Vložíme na plech s pečícím papírem, osolíme, pokapeme olivovým olejem a pečeme 40 minut na horkovzduch při teplotě 170 °C.
- V hrnci na olivovém oleji a másle si orestujeme nakrájenou cibuli a pro ovonění přihodíme rozmačkaný a nadrobno nasekaný česnek.
- Do hrnce přihodíme pečenou dýni s mrkví, osolíme, zasypeme směsí koření (kari, zázvor, kurkuma), zalijeme vývarem tak, aby byla zelenina sotva ponořená, a nechám 15 minut provařit.
- Rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem, česnekem, petrželkou a šťávou z citronu. Podle konzistence přilijeme vývar.
- Na pánvičce si na másle opečeme na kostky nakrájený domácí chleba.
- Zakysanou smetanu si promícháme s čerstvě nakrájenou petrželkou.
- Servírujeme s krutony z domácího chleba a se zakysanou smetanou, jemně zasypeme vločkami chilli.
Autor receptu: Markéta Zelinková