Suroviny
- kančí hřbet 1 kg
- mrkev 250 g
- celer 400 g
- petržel 300 g
- špek 200 g
- cibule 1
- máslo 100 g
- tymián
- bobkový list 3
- smetana ke šlehání 250 ml
- sůl
- pepř
- cukr
- citron
Postup přípravy
- Do hrnce dáme 100 g másla a prošpikované kusy kančího hřbetu, opepřené a osolené. Opečeme ze všech stran, aby se maso dobře zatáhlo, poté maso z hrnce vyjmeme a do výpeku vložíme pokrájenou kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli. Krátce orestujeme, přidáme cukr a lehce zkaramelizujeme.
- Maso vložíme zpět do hrnce a podlijeme vodou, přidáme bobkový list a tymián, popřípadě ještě trochu soli a dusíme do změknutí masa. Poté vyndáme maso i bobkový list a vše řádně rozmixujeme, dochutíme citronem, smetanou, popřípadě ještě cukrem a solí. Ozdobíme smetanou, brusinkami a citronem.
Karlovarské knedlíky
- Pokrájíme rohlíky, vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. K pečivu přidáme žloutky, nadrobno nakrájený špek a sůl. Máslo rozehřejeme a přidáme do směsi, poté vlažné mléko a hrubou mouku.
- Z bílků vyšleháme sníh, který lehce zapracujeme do směsi. Připravíme si potravinářskou fólii a vytvoříme dvě šišky a zabalíme do fólie a po stranách utáhneme. Knedlíky vaříme 20 až 25 minut.
Autor receptu: Renata Strnadová