Jablečné chutney
- jablko 2 -
Head
- sádlo 6 PL
Domácí chléb
- sůl 10 g
Jablečné chutney
- zázvor 1 ML
Domácí chléb
- voda 450 ml
Jablečné chutney
- sůl -
Domácí chléb
- cukr -
Postup přípravy
- Založíme si kvásek a poté v mezičase kynutí a pečení chleba připravujeme zbylé komponenty předkrmu.
- Příprava domácího chleba: Do misky dáme 140 g žitné mouky, 200 ml teplé vody a rozdrobíme půl kostky droždí. Zasypeme špetkou cukru, necháme vzejít kvásek pod utěrkou. Až nám kvásek vzejde, přidáme všechny zbylé suroviny, kromě hladké mouky. Vytvoříme hodně řídké těsto. Postupně přidáváme hladkou mouku a překlápíme každou stranou do středu těsta do doby, než nám vznikne lehce lepivé těsto. Vložíme do moukou vysypané ošatky a necháme kynout po dobu 45 minut. Po 35 minutách si předehřejeme troubu i s plechem na 210 °C. Po vykynutí vložíme těsto do trouby a pečeme prvních 10 minut. Poté se teplota zvýší na 220 °C, pečeme dalších 15 minut, pak se teplota sníží na 180 °C a peče se dozlatova. Po upečení chleba přendáme na mřížku pro vychladnutí.
- Příprava kachního rilletu: Očistíme si kachní stehna proudem studené vody, přendáme do pekáčku, posypeme tymiánem a posolíme. Celý povrch stehen pokryjeme vepřovým sádlem, podlijeme trochou vody dle velikosti pekáčku a vrchní část zakryjeme alobalem. Vložíme do trouby a pečeme na 220 °C. Po hodině snížíme teplotu na 150 °C a pečeme do změknutí masa. Během pečení kachnu podléváme a přeléváme výpekem. Po upečení kachnu necháme odležet a zchladnout. Odstraníme kůži, maso natrháme vidličkou na jemné kousky a spolu s výpekem vytvoříme jednotnou směs. Dle chuti případně směs dosolíme.
- Příprava jablečného chutney: Oloupeme si jablka a zbavíme jádřinců, nakrájíme je na hranolky a následně nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme cukr a nakrájená jablka a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Podlijeme vínem a necháme vyvařit alkohol. Až chutney zredukujeme, můžeme podávat.