Těsto
- hladká mouka 280 g
- voda 100 ml
- olej 2 PL
- citronová šťáva 1/2 ML
- vejce 1
- sůl špetka
Zmrzlina
- kondenzované mléko 397 g
- smetana ke šlehání 400 g
Postup přípravy
- Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu (nebo ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme. Z těsta utvoříme nízký bochánek, který dáme na minimálně 30 minut pod nahřátý hrnec. Mezitím očistíme jablka a nastrouháme je nebo nakrájíme na plátky.
- Odpočaté těsto rozdělíme na poloviny (budeme péct 2 štrůdly) a rozválíme je na pomoučněné podložce. Plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek.
- Jablka poprášíme trochou cukru a skořicí, můžeme také přidat rozinky či nasekané ořechy. Pak ještě posypeme trochou strouhanky. Závin pomalu srolujeme a spojem dolů položíme na plech vyložený papírem na pečení.
- Totéž uděláme s druhým plátem těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 35–45 minut podle potřeby. V průběhu pečení i po vytažení z trouby závin potíráme rozpuštěným máslem. Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut odpočinout a poté ho pocukrujeme.
- Na zmrzlinu vše dohromady pečlivě zamícháme. Hotovou směs vlijeme do plastové misky nejlépe s uzavíratelným víkem a dáme na zhruba 5 hodin do mrazáku.
Autor receptu: Anna Hornyáková