Suroviny
- hovězí maso 500 g
- mrkev 2
- cibule 1
- petržel 1
- celer 1/4
- černý pepř 5 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 1
- česnek 1 stroužek
- libeček 1 snítka
- sůl
Domácí nudle
- hrubá mouka 1 hrnek
- vejce 1
- sůl
Postup přípravy
- Do velkého hrnce vložíme dobře omyté hovězí maso nakrájené na větší kusy. Zalijeme ho asi dvěma litry studené vody a přivedeme k varu. Nyní přidáme očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, libeček a všechno koření.
- Hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni zvolna vaříme přibližně tři hodiny. Pokud polévku potřebujeme dolít vodou, vždy přidáváme vodu vroucí. Během pomalého vaření sbíráme z povrchu polévky pěnu, aby vývar zůstal čistý.
Nudle
- Hrubou mouku prosejeme na vál a uděláme do ní důlek. Do důlku pak rozklepeme vejce. Osolíme a těsto nožem zaděláme. Pak pečlivě hněteme. Když máme těsto dostatečně promíchané, rozkrojíme je na menší díly.
- Každý díl na vále rozválíme na tenoučký plát. Ten pak necháme na čisté utěrce trochu uschnout. Oschlé těsto nakrájíme na pruhy. Ty naskládáme na sebe a z nich pak krájíme nudle podle libosti. Nudle pak volně rozházíme a necháme dobře proschnout.
Autor receptu: Miroslava Foltynová