Suroviny
Postup přípravy
- V půllitru vody rozmícháme prolisované dvě paličky česneku, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na plátky a obalíme ve směsi česneku a vody. Zprudka opečeme a vložíme do pekáčku, zalijeme zbytkem směsi, přikryjeme druhým pekáčem a dáme péci do trouby vyhřáté na 180°C. Podléváme a pečeme doměkka až dvě hodiny- záleží na mase.
- Špenát: Na másle zpěníme cibulku, přidáme lžičku hladké mouky, prolisovaný česnek a špenát, osolíme a opepříme a dusíme asi půl hodiny.
- Zelí: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme cukr a pokrájené zelí, podlijeme vodou a vaříme asi půl hodiny. Dochutíme solí a cukrem dle chuti.
- Na bramborové špalíčky si nejlépe den předem uvaříme brambory. Vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme (prolisujeme), přidáme sůl, vejce, solamyl, dětskou krupici a hrubou mouku. Vypracujeme těsto, mouky by mělo být tolik, aby se nelepilo k válu. Vyválíme malé šišky, které nakrájíme na špalíčky a vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch, poté scedíme a podáváme k masu a tradičním zeleninovým přílohám.