Suroviny
- dýně
- mrkev
- petržel
- cuketa
- cibule
- vývar ( - volitelné ) 0.5 l
- smetana 250 ml
- muškátový oříšek
- olivový olej
- kurkuma
- zakysaná smetana 250 g
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Do trouby předem rozehřáté na 130°C vložíme nakrájenou a očištěnou dýni společně s cuketou, mrkví a petrželí. Pečeme asi čtvrt hodiny do změknutí. Mezitím si na olivovém oleji osmažíme cibulku do zlatova. Poté přidáme na vetší kousky nakrájenou dýni a ostatní zeleninu a chvíli necháme společně s cibulkou zredukovat. Celé zalijeme vývarem, přidáme sůl a pepř a polévku necháme přijít k varu. Vaříme deset minut, pak jen dochutíme, rozmixujeme, přidáme muškátový oříšek a kurkumu. Nakonec přidáme smetanu a necháme opět lehce přejít varem.