Suroviny
Postup přípravy
Dýni důkladně omyjeme, rozpůlíme a nejlépe lžící odstraníme semínka s vlákninou. Nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm, lehce zakápneme dýňovým olejem a dáme péct do trouby při 175 °C na cca 15 minut. Na olivovém oleji s polovinou dávky másla si mírně osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme rozpečenou dýni, koření a krátce zarestujeme. Potom přidáme víno, necháme přejít varem, aby se odpařil alkohol. Zalijeme vodou nebo částí vývaru a vaříme doměkka (cca 20 minut). Směs rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme a krátce povaříme. V případě potřeby polévku zředíme vodou nebo zbylým vývarem a opět krátce povaříme. Na závěr vmícháme do polévky zbytek másla. Polévka by měla mít hustou krémovou konzistenci. Polévku podáváme nejlépe v polévkových talířích se širokým lemem, zdobíme lžičkou zakysané smetany, opraženými dýňovými semínky, několika kapkami dýňového oleje a jemně nasekanou pažitkou.