Suroviny
- hovězí kližka 1 kg
- mrkev 2
- petržel 1
- cibule 2
- žampiony 2
- česnek 3 stroužky
- slanina 100 g
- rajský protlak
- tymián
- rozmarýn
- hovězí vývar
- červené víno 300 ml
- sádlo 2 PL
- brambory 1 kg
- smetana 250 ml
- máslo
- pažitka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Tento chod připravujeme ideálně v tlakovém hrnci. Na sádle zatáhneme očištěné hovězí, nakrájené na větší kostky. Vytáhneme maso a orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Polovinu kořenové zeleniny nakrájíme na kostky a spolu s cibulí a česnekem vložíme do hrnce.
- Zarestujeme a přidáme rajčatový protlak. Osolíme a opepříme. Zeleninu zalijeme vínem a necháme vyvařit alkohol. Zalijeme vývarem a vrátíme maso do hrnce. Zavřeme tlakový hrnec a necháme dusit 1 hodinu.
- Mezitím druhou polovinu zeleniny nakrájíme spolu s žampiony na plátky a orestujeme spolu s bylinkami a 1 stroužkem česneku na másle do měkka. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce a omáčku propasírujeme. Vrátíme na plotnu a necháme chvíli redukovat. Přidáme trochu studeného másla a vrátíme do omáčky maso.
- Oloupané a nakrájené brambory vaříme v osolené vodě do měkka. Scedíme a rozšťoucháme je s máslem. Mixujeme a přidáváme smetanu a máslo, dokud není kaše krásně hladká. Podáváme s nasekanou pažitkou.
Autor receptu: Lucie Havlíčková