Domácí veka
- hladká mouka 500 g
Tvarůžková pomazánka
- máslo
- paprika 0.5 lžičky
- pomazánkové máslo 2 lžíce
Domácí veka
- černé pivo 100 ml
Postup přípravy
- Na domácí veku smícháme půl hrnku vlažné vody, kávovou lžičku soli, balení kvasnic, půl hrnku hladké mouky, deci černého piva a asi za čtvrt hodiny necháme vzejít kvásek. Kvásek dáme do mísy, zapneme kuchyňský robot, pomalinku doléváme vodu a dosypáváme hladkou mouku, dokud nevznikne vláčné těsto, které necháme potom asi hodinu kynout. Když těsto nabyde, pomoučíme vál, vypracujeme veku do tvaru dvou válců, troubu předehřejeme na 190°C, vložíme veky na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a 25 minut pečeme.
- Pomazánka: Najemno si nakrájíme cibuli a tvarůžky, přidáme červenou papriku, špetku pepře, pomazánkové máslo a zakysanou smetanu. Vše smícháme dohladka a necháme asi dvacet minut v chladnu odležet. Podáváme s pečivem.