Suroviny
Postup přípravy
- Játra vložíme spolu s vejci, česnekem, rozpuštěným máslem, lístky tymiánu a rozmarýnu do mísy, osolíme, opepříme. Promícháme a pak protřeme přes jemné síto do paštikové formy vyložené potravinářskou fólií. Troubu předehřejeme na 85°C. Formu dáme do hlubšího pekáče a asi do poloviny výšky formy nalijeme vroucí vodu. Pečeme ve vodní lázni cca 45 minut. Po upečení necháme vychladnout.
- Portské víno svaříme na polovinu, stáhneme z ohně a necháme v něm rozpustit namočený a vymačkaný plátek želatiny. Poté směs vlijeme na vychlazenou paštiku tak, aby vznikla rovnoměrná hladká vrstva, opět necháme ztuhnout.
- Hladkou mouku, droždí a mléko smícháme, vypracujeme těsto, až se nebude lepit, a necháme asi deset minut odpočinout¨. Pak rozdělíme na čtyři stejné díly, vyválíme bagety. Bagety dáme na plech vyložený pečicím papírem, jemně nařízneme a necháme 45 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180°C a vložíme do ní pekáč s vodou, pečeme 20 minut dozlatova. Upečené bagety potřeme vodou a necháme vychladnout.
- Směs salátů naaranžujeme na talíř a zakápneme olejem a balsamikem.