Suroviny
- polohrubá mouka 250 g
- čokoláda na vaření 100 g
- vejce 4
- cukr krupice 250 g
- rum 100 ml
- olej 250 ml
- marmeláda
Krém
Postup přípravy
- Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme rum, olej a rozehřátou čokoládu. Přimícháme mouku s práškem do pečiva a pomalu vmícháme tuhý sníh z bílků. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečicím papírem, nalijeme těsto, které pečeme asi 50 minut při teplotě 100°C. Upečený korpus necháme odležet a vykrojíme šest stejných koleček, které rozpůlíme, pokapeme rumem, potřeme marmeládou a slepíme krémem.
- Ušleháme smetanu a ztužovač, přidáme mascarpone a můžeme dosladit cukrem.
- Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázní a dortíky hned polejeme a dozdobíme ovocem dle libosti – jahody, maliny, borůvky. Hotové moučníky ještě ozdobíme kytičkami z marcipánu.
Autor receptu: Marie Řeháková