Koprový olej
- olej 100 ml
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme najemno nakrájený pórek a cibuli. Osolíme a necháme pomalu zesklovatět. Přidáme tymián, brambory nakrájené na kostičky a zalijeme vývarem. Vše spolu uvaříme úplně doměkka (30 až 40 minut). Vyjmeme tymián a rozmixujeme na jemný krém. Vmícháme smetanu a ještě krátce povaříme. Na talíři pak podáváme s koprovým olejem.
- Koprový olej: Kopr spaříme ve vroucí vodě, dokud nezíská sytou zelenou barvu (stačí okolo 20 vteřin). Hned jej z vody vyndáme a zchladíme ve větším množství studené vody. Poté ho opět vyjmeme a vymačkáme z něj všechnu přebytečnou vodu. Kopr zmixujeme spolu s řepkovým olejem (klidně i jiným neutrálním) 2 minuty na plný výkon. Olej se během mixování zahřeje a může se z něj i mírně kouřit (to je OK!). Vše pak