Suroviny
- pórek 5 ks
- brambory 500 g
- máslo 500 g
- kuřecí vývar 700 ml
- smetana 250 ml
- starý chleba None kus
- muškátový oříšek None kus
- bílý pepř None kus
Postup přípravy
Očištěné pórky podélně rozkrojíme a opereme pod tekoucí vodou. Bílou část pórku nakrájíme na půlkolečka. Oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky. Pórek a brambory na másle necháme zpěnit doměkka, ale nesmí se opéci, barva musí zůstat světlá. Zpěněnou zeleninu zalijeme drůbežím nebo zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme bílým pepřem a vaříme, dokud brambory nezměknou. Poté rozmixujeme do jemné konzistence, přilijeme smetanu a krátce provaříme. Dochutíme muškátovým oříškem, případně solí a pepřem, a servírujeme dozdobené kostičkou studeného másla a najemno nakrájeným, světle zeleným středem pórku. Podáváme s tenkým opečeným chlebovým chipsem.