Suroviny
- vejce
- cukr moučka 70 g
- kakao 2 lžíce
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- jahoda 10
- rozpustná káva
- vanilkový cukr
- tvaroh
- cukr
- voda
Postup přípravy
- Oddělíme si žloutky od bílků – žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, poté přidáme kakao. Vyšleháme bílky dotuha a opatrně vmícháme do vyšlehaných žloutků. Směs nalijeme na plech s pečicím papírem a pečeme v předem předehřáté troubě na 200°C, stačí osm minut. Po vytažení položíme na piškot utěrku a ihned překlopíme na druhý plech. Počkáme 10 minut, papír navlhčíme studenou vodou a opatrně odlepíme.
- Vyšleháme si šlehačku dotuha, vmícháme nasekané jahody. Šlehačkou potřeme piškotový korpus a poté srolujeme. Chladíme dvě hodiny. Kávu nasypeme do sklenice s cukrem, nalijeme deci vody, vyšleháme v pěnu – přidáme kopeček domácí zmrzliny (smíchaná zakysaná smetana, tvaroh a vanilkový cukr) a dolejeme vodou. Přidáme srkací slámku a podáváme.