Suroviny
- polohrubá mouka 1 hrnek
- špaldová mouka 1/2 hrnku
- podmáslí 1 hrnek
- moučkový cukr 1 hrnek
- olej 1/2 hrnku
- vejce 2
- jedlá soda 2 ML
- čokoláda (nasekaná) 100 g
- kakao 2 PL
- sušené rozinky (namočené v rumu)
- ananas
Postup přípravy
- Vejce, olej a podmáslí nejprve necháme alespoň hodinu stát na kuchyňské lince při pokojové teplotě. Neutrpí teplotním šokem a lépe se s těstem pracuje. Vejce vyšleháme s cukrem. Postupně přidáme olej, podmáslí, mouku smíchanou se sodou, čokoládou, kakaem, rozinkami a ananasem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 40–50 minut při teplotě 180 ˚C. Vpichem špejle zjistíme, zda je bábovka upečená – nelepí-li se těsto na špejli, je hotovo.
- Bábovku vyklápíme ještě teplou. Ponecháme ji 2–3 minuty po vytažení z trouby stát. Potom ji opatrně otočíme na mřížku a necháme vychladnout.
Autor receptu: Helena Shejbalová