Bagetka
- droždí 3 ML
- hladká mouka 3 hrnky
- voda 1 hrnek
- sůl 1 ML
- olivový olej 1 PL
- cukr
Postup přípravy
- Avokáda rozpůlíme a vyjmeme pecku. Oloupeme je a dáme do mísy. Rozmačkáme je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Pokapeme citronovou šťávou, přidáme sůl podle chuti a vše promícháme.
- Bagetka: Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek a necháme vykynout. Mouku smícháme se solí, přilijeme kvásek a olej a zpracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem – zhruba hodinu. Pak vytvoříme na pomoučněném plechu dvě bagety, opět přikryjeme a necháme kynout další půl hodinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 220 °C. Bagety odkryjeme a na každé uděláme tři šikmé zářezy zhruba do poloviny. Otevřeme rozpálenou troubu a na dno vlijeme asi čtvrtku hrnku vody, přidáme plech s bagetami a rychle zavřeme, aby pára neunikla. Pečeme asi 20 minut, dokud nezezlátnou.