Suroviny
- francouzská hořčice 50 g
- olivový olej 50 ml
- listové těsto 400 g
- listový špenát 100 g
- vepřová panenka 600 g
- žampiony 500 g
- parmská šunka 200 g
- hrubozrnná sůl
- čerstvě namletý pepř
- smetana 100 ml
- mléko 125 g
- brambory (moučné) 500 g
- máslo 1 PL
- muškátový oříšek
- ementál (strouhaný) 50 g
- parmazán (strouhaný) 50 g
- sůl
- pepř
Postup
Panenku odblaníme, nakrájíme na dva kousky, osolíme, opepříme a zprudka na pánvi zatáhneme. Necháme 2 minuty, celé pomažeme hořčicí a dáme do lednice zchladit.
Špenát spaříme, žampiony podrtíme na fáš, osolíme, opepříme a dáme na teplou pánev, smažíme tak dlouho, než se odpaří voda, poté vychladíme. Folii rozložíme parmskou šunkou tak, aby se 1 cm překrývaly.
Na šunku dáme špenát, vrstvu žampiónů, doprostřed maso a zabalíme i s fólií, pořádně utáhneme a na 15 minut dáme do lednice. Listové těsto rozválíme, pomažeme žloutky, osolíme hrubou solí, pečeme v troubě na 180 °C 35 minut.
Brambory
Smetanu smícháme s mlékem, brambory nakrájíme na velké jemné plátky, troubu rozehřejeme na 180 °C.
Misku vymažeme máslem, brambory dáme do vrstev, každou osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, po stranách nalijeme smetanovou směs, posypeme sýrem a pečeme na 50 minut do zlatova.
Autor receptu: Filip Groman