Špenát
- tuk 2 PL
- cibule 1-2
- smetana ke šlehání 200 ml
- listový špenát 400 g
- česnek 2-3 stroužky
- muškátový oříšek
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Bramborový knedlík
- brambory 1 kg
- dětská krupička 500 g
- sůl 1 ML
- vejce 1
Postup
- Maso nakrájíme na větší kostky (4 cm), prohněteme se solí a odložíme stranou. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na plátky. V kastrolu na sádle zpěníme nakrájenou cibuli s česnekem a kmínem.
- Vložíme prosolené maso, opepříme a opečeme ze všech stran, až maso zbledne. Opečené maso podlijeme hrnkem vařící vody, kastrol přikryjeme a vložíme do trouby rozpálené na 200 °C. Pečeme 1,5 hodiny s občasným promícháním a dolitím vody.
- Pak kastrol odkryjeme a pečeme ještě asi 30 minut odkryté a bez podlévání. Na závěr dolijeme trochu vařící vody na potřebné množství šťávy, setřeme ze stěn výpek a rozmícháme ho ve šťávě. Můžeme ještě provonět jedním utřeným stroužkem česneku.
Špenát
- Pokud používáte mražený špenát, necháme ho venku alespoň 30 minut povolit, můžeme jej také přelít vroucí vodou. U čerstvého špenátu blanšírujeme, necháme 2–3 minuty ve vroucí vodě a poté vychladíme v ledové vodě ideálně s ledovými kostkami. Připravený špenát si pokrájíme na menší kusy.
- Na másle začneme restovat cibuli najemno, a jakmile zesklovatí, zalijeme ji smetanou a směs zahříváním necháme zhoustnout. Do hustého základu přidáme nasekaný špenát a osolíme ho. Špenát ještě pustí vodu, takže jej provaříme, aby zhoustnul.
- Ke konci přidáme prolisovaný česnek a minutku provaříme. Nakonec dochutíme špenát podle potřeby černým pepřem, solí a můžeme přidat i špetku muškátového oříšku.
Bramborový knedlík
- Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Poté je očistíme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl a na konec dětskou krupičku.
- Těsto dobře propracujeme a rychle dáme vařit do osolené vody (2 lžičky). Knedlíky vaříme 22 minut. Poté je propíchneme a nakrájíme.
Autor receptu: Adéla Kokindová