Suroviny
- falešná svíčková 600 g
- citronová tráva 3 paličky
- česnek 4-5 stroužků
- šalotka 4
- zázvor 5 cm
- nudle (bún) 400 g
- ledový salát
- mungo klíčky (giá)
- koriandr (rau mùi)
- thajská bazalka (rau húng quế)
- sušená cibulka (hành khô)
- pražené nesolené arašídy
- rybí omáčka
- ústřicová omáčka
- sůl
- pepř
Zálivka
- cukr 1 ML
- rýžový ocet 2 PL
- limetková šťáva 2 PL
- chilli papričky (najemno nakrájená) 1 ML
- rybí omáčka 1 PL
- česnek 1 stroužek
Postup
- Maso nakrájíme na tenké plátky přes vlákno a ochutíme třemi lžícemi rybí a ústřicové omáčky, dvě lžíce oleje na vaření. Česnek, šalotku, zázvor nakrájíme/nasekáme nadrobno. Citronovou trávu rozkrojíme na čtvrtky. Přidáme k masu, pořádně promícháme a necháme v chladu odpočinout minimálně hodinu.
- Mezitím, co bude maso odpočívat, si připravíme ostatní suroviny. Nudle bún namočíme do horké vody a necháme změknout.
- Syrové arašídy opražíme na sucho na pánvi a zbavíme slupek (samy se budou z některých arašídů odlupovat). Arašídy lehce rozmačkáme v hmoždíři, aby jednotlivé kousky nebyly příliš velké a aby se uvolnilo aroma buráků. (Pokud nemáte hmoždíř, zabalte arašídy do suché utěrky a například válečkem na těsto lehce rozmělněte.)
- Připravte si omáčku, všechny ingredience promíchejte, zalejte horkou vodou cca 2 dcl. Sušenou cibulku orestujeme do zlatova.
- Na rozpáleném ohni zprudka orestujeme hovězí maso a dochutíme dle potřeby, na konci přidáme mungo klíčky.
- Do vetší mísy vlijeme zálivku, přidáme trochu ledového salátu, bylinky, na něj poklademe uvařené nudle a maso, zasypeme cibulkou a arašídy.
Autor receptu: Jana Řezáčová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!