Suroviny
- krevety 16
- kuřecí vývar 6 šálků
- citronová tráva 1
- česnek 4 stroužky
- cibule 3 PL
- galangal 6 ML
- kafírová limetka 3 listy
- limetková šťáva 1 ML
- rybí omáčka 1 a 1/2 PL
- sójová omáčka 1/2 PL
- mrkev 1
- shiitake 1-2 šálky
- cuketa 1
- cherry rajčata 1 šálek
- kokosové mléko 1/3 šálku
- chilli olej 1 ML
- koriandr 1/3 šálku
- hnědý cukr volitelné
- chilli vločky volitelné
Postup
- Nalijeme kuřecí vývar do hluboké nádoby a vaříme při středně vysoké teplotě. Přidáme připravenou citrónovou trávu, včetně horních částí, které jsme jemně neposekali. Vaříme 5 až 6 minut, až změkne. Přidáme česnek, cibuli, galangal nebo zázvor, listy z kaffir lime (nebo bobkový list), limetkovou nebo citrónovou šťávu, rybí omáčku, sójovou omáčku a mrkev. Mírně snížíme teplotu, zakryjeme a pokračujeme v mírném varu 5 minut. Přidáme houby a cukety a pokračujeme v mírném varu dalších 5 minut.
- Přidáme krevety a cherry rajčata. Vaříme 3 minuty, nebo dokud nejsou krevety růžové. Snížíme teplotu a přidáme 1/4 kokosového mléka a další rybí omáčku dle chuti. To je místo, kde polévka dochucujeme k její dokonalosti. Dle chuti přidáváme rybí omáčku, dokud nejsme spokojeni s chutí. Podáváme s čerstvým koriandrem.
Autor receptu: Tomáš Chlup