Suroviny
- hovězí váleček
- halali
- špek
- nové koření
- bobkový list
- smetana 2
- hladká mouka
- citrony
- šlehačka
- brusinky
- cukr
- sůl
- pepř
Karlovarský knedlík
- vejce 2
- muškátový květ
- kravské mléko 200 ml
- polohrubá mouka 100 g
- pepř
- petrželka
- rohlíky 8
- sůl
Postup
Karlovarský knedlík
- Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře a necháme asi 10 minut odležet.
- Poté zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Vytvarujeme ho do úhledné šišky. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalíme ho do olejem vymazaného alobalu nebo potravinové fólie, ve které ho budeme asi 20–25 minut vařit.
Svíčková
- Maso prošpikujeme a zalijeme zeleninou, dáme na 3–5 dni do ledničky odpočinout. Poté ho vyndáme a dáme do pečicí mísy, přidáme nové koření a bobkový list, podlijeme trochou vody a dáme péct zakryté do trouby na 180 °C, dokud nebude maso měkké, cca 3,5 hodiny.
- Poté vyndáme koření a maso, zeleninu slejeme do hrnce a přidáme trochu vody, rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté uvedeme do varu, nalijeme smetanu na šlehání a zahustíme hladkou moukou rozmíchanou s vodou. Dochutíme citronem nebo cukrem.
Autor receptu: Miloš Šulc