Těsto
- hladká mouka 250 g
- máslo 150 g
- cukr krupice 50 g
- moučkový cukr 50 g
- vejce 1
- sůl špetka
Citronový krém
- cukr 150 g
- citronová šťáva 150 ml
- citronová kůra z 1 citronu
- kukuřičný škrob 1 PL
- máslo 75 g
- vejce 3
Postup
Příprava těsta
- Vyšleháme vajíčka s oběma druhy cukru a solí. Přidáme naráz všechnu mouku a těsto rukama zpracujeme. Přidáme změklé máslo nakrájené na kostičky, rychle těsto prohněteme a vytvarujeme kouli.
- Tu obalíme potravinářskou fólií a necháme alespoň hodinu vyhladit. Těsto vyválíme a vložíme na o něco větší pečicí papír a dáme do formy. Propícháme vidličkou a pečeme cca 10 minut 180°C. Těsto by mělo být upečené do zlatova. Necháme vychladnout.
Příprava citronového krému
- Nastrouháme citronovou kůru. Citronovou šťávu spolu s kůrou dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vyšleháme vejce s cukrem a kukuřičným škrobem. Za stálého míchání přilijeme citronovou šťávu.
- Směs na středně silném plameni mícháme a necháme zhoustnout na krémovitou konzistenci. Necháme trochu vychladnout a přidáme změklé máslo, dobře promícháme.
- Nalijeme krém na předpečený korpus a necháme vychladit. Nakonec ozdobíme limetkou a drcenými mandlemi.
Autor receptu: Lumír Blažek