Těsto
- plnotučné mléko 125 ml
- sušené droždí 7 g
- krupicový cukr 55 g
- žloutek 1
- máslo 50 g
- hladká mouka 340 g
- sůl
Poleva
- moučkový cukr 200 g
- máslo 50 g
- plnotučné mléko 4 PL
- sůl
Postup
Těsto
- Vlažné mléko a 125 ml vlažné vody smícháme a poté přidáme sušené droždí a špetku cukru, necháme pět minut odležet na teplém místě. Mezitím v misce promícháme rozpuštěné máslo a žloutek. V další míse smícháme mouku, cukr a sůl. Pak přidáme směs z první misky, kvásek a smícháme do měkkého těsta. Poté na pomoučené ploše uhněteme nelepivé těsto.
- Následně mísu vymažeme máslem a vložíme do ní těsto. Poté v ní těsto obrátíme, aby se obalilo v másle ze všech stran. Mísu následně přetáhneme potravinářskou fólií a na teplém místě necháme kynout asi hodinu a patnáct minut.
- Následně těsto vyndáme a prohněteme, aby se zbavilo vzduchu. Poté obalíme do fólie a necháme v lednici 4 hodiny nebo přes noc.
- A jdeme na šneky! Vymažeme si formu máslem a smícháme třtinový cukr se skořicí. Na pomoučené pracovní ploše rozválíme těsto, aby mělo tloušťku cca 2 cm. Těsto posypeme cukrem se skořicí a nezapomeneme nechat jeden okraj na delší straně těsta volný. Je třeba ho lehce potřít vodou, aby nám těsto lepilo. Následně srolujeme do válečku.
- Buď nití, nebo nožem nakrájíme cca 4cm kousky. Poté je vyskládáme do formy a pak necháme ještě hodinu na teplém místě kynout přikryté fólií. Vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme 25–30 minut.
- Necháme 10 minut vychladnout ve formě a polejeme polevou vyrobenou z přesypaného moučkového cukru, másla, mléka a soli.
Autor receptu: Nela Malá
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!