Korpus
- mandlová mouka 240 g
- bílek 60 g
- cukr 30 g
- máslo 70 g
- vejce 300 g
Krém
- kravské mléko 125 ml
- vanilkový lusk 1
- smetana ke šlehání 1
- želatina 2 plátky
- bílá čokoláda 200 g
Omáčka z borůvek
Postup
Korpus
- Vejce, mouku a máslo vyšleháme společně do těsta.
- Zvlášť vyšleháme bílky s 30 g cukru a pomalu vmícháme do těsta. Dáme na malý pekáč péct na 10–15 minut na 175 °C.
Krém
- Mléko přivedeme k varu, plamen stáhneme, přidáme zrníčka z vanilkového lusku, želatinu, kterou jsme předtím namočili do studené vody, a zahřejeme před bod varu. Přidáme bílou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Vyšleháme šlehačku, nesmí být vyšlehaná úplně do tuha. Šlehačku přidáme do rozpuštěné čokolády, která nesmí být horká – když si ji dáme na ret, nesmí hřát. Opatrně promícháme. Směs plníme do silikonových muffinových formiček a necháme cca 1–0,5 cm od kraje prostor.
- Vykrajovátkem si vykrojíme kolečka z mandlového korpusu a položíme na pěnu z bílé čokolády. Vše dáme do mrazáku a vyndáme půl hodiny před podáváním.
Omáčka z borůvek
- Borůvky dáme do rendlíku s trochou vody, šťávou z limetky a trochou třtinového cukru.
- Zahřejeme, až se maliny rozpustí. S omáčkou poléváme hotovou pěnu z bílé čokolády.
Autor receptu: Jakub Moulis