Korpus
- vejce 4
- moučkový cukr 100 g
- hladká mouka 50 g
- polohrubá mouka 50 g
- kakao 20 g
Náplň
- mascarpone 250 g
- smetana (33%) 200 g
- cukr krupice 15 g
- čokoláda (50-70%) 100 g
- smetana (33%) 50 g
- maliny 125 g
- borůvky 125 g
- jahody 250 g
- želatinový ztužovač 1/2 pytlíku
Ganache z bílé čokolády
- bílá čokoláda (30%) 600 g
- smetana (33%) 200 g
- modelovací hmota 200 g
- potravinářské barvivo
- sladké posypky
Postup
Korpus
- Ušleháme pevný sníh z bílků a cukru. Přidáme žloutky a lehce prošleháme. Ručně vmícháme po částech přesátou smíchanou mouku s kakaem.
- Dno obdélníkové formy 20×15 cm vyložíme pečicím papírem. Vlijeme těsto a pečeme 1 hodinu v předem vyhřáté troubě na 150 °C.
Krém, náplň
- Ušleháme do tuha mascarpone s 200 g smetany. Rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmícháme cukr, jahody a borůvky.
- Vmícháme želatinu připravenou dne návodu. 50 g smetany zahřejeme v rendlíku, horkou smetanou zalijeme 100 g čokolády a zamícháme (čokoláda se rozpustí).
- Tuto vychladlou čokoládovou ganache smícháme s druhou polovinou krému z mascarpone. Nakonec opatrně vmícháme maliny.
Sestavení dortu
- Vychladlý korpus ořízneme do tvaru nanuku a rozdělíme na dva nebo tři pláty. Mezi pláty naneseme do poloviny světlý mascarpone krém.
- Do druhé čokoládový krém. Dáme chladit na min. tři hodiny.
Povrch dortu
- Připravíme si ganache z bílé čokolády. Zahřejeme smetanu, vlijeme na bílou čokoládu, zamícháme. Rozdělíme na dvě poloviny a každou nabarvíme libovolnou barvou vhodnou na čokoládu.
- Vychlazený promazaný dort nasadíme na připravenou konstrukci, případně necháme ležet na podložce. Dort obmažeme ze všech stran připravenou barevnou ganache (každou polovinu jednou barvou).
- Rozválíme si fondán nebo modelovací čokoládu na plát silný 0,5–1 cm. Vyřízneme tvar polevy (různé nepravidelné oblouky) a položíme na vršek dortu tak, aby fondán vypadal jako stékající poleva.
- Dále vyřízneme z fondánu 2 pruhy cca 4 cm široké a nalepíme k sobě pod dortem přes konstrukci (aby to vypadalo jako tyčka nanuku). Dozdobíme posypkami.
Autor receptu: Eliška Čerešňová