Suroviny
- křepelka 6
- máslo 80 g
- slanina 50 g
- demi-glace 2 PL
- červené víno 250 ml
- cibule 3
- česnek 5 stroužků
- sůl
- pepř
Koření
- jalovec 10 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- bobkový list 5
- tymián 3 snítky
Postup
- Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek nakrájíme na plátky, dáme do pekáče, zalijeme směsí z červeného vína a demi glace. Přidáme na malé kostičky nakrájenou slaninu, máslo a koření. Křepelky osolíme, opepříme, stehýnka obalíme v tenkém plátku anglické slaniny a vložíme prsy nahoru na směs do pekáče.
- Podlijeme horkou vodou tak, aby byla křídla ponořena v tekutině. Zakryjeme a dáme do trouby péct na 180 °C. Po 70 minutách odkryjeme, ze stehýnek sundáme slaninu, kterou necháme ve výpeku, a křepelky výpekem přelijeme.
- Doplníme vodu, pokud je výpeku málo, a nezakryté pečeme na 180 °C dalších 20 minut. Hotové křepelky mají zlatohnědou barvu a maso se odlupuje od kosti.
Bramborová kaše
- Na pánvi na másle osmažíme najemno nakrájenou cibulku do zlatova. Pozor, nesmí nám zhnědnout, kaše dostane hnědou barvu a nevypadá dobře. Doměkka uvařené brambory slijeme, rozmačkáme šťouchadlem.
- Zalijeme smetanou, přidáme máslo, přikryjeme pokličkou a necháme stát na teplém sporáku. Po třech minutách směs rozšleháme ručním šlehačem nebo dohladka rozmačkáme šťouchadlem. Pokud je kaše příliš hustá, naředíme horkým mlékem.
- Přidáme osmaženou cibulku i s máslem, ve kterém se smažila, osolíme a zamícháme. Kaše musí být hladká, bez hrudek. Před podáváním vybereme z výpeku koření.
Autor receptu: Tomáš Mezník