Suroviny
- krájená rajčata 400 g
- rajče 2
- šalotka 4
- česnek 1 stroužek
- zeleninový bujón 200 ml
- bazalka
- strouhaný parmazán
- extra virgin olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
- Šalotky oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupaný česnek zbavíme klíčku, rozmačkáme a nakrájíme nadrobno. Do česneku přidáme sůl a vetřeme, dokud nevznikne hladká směs. V hrnci si rozpálíme olivový olej, přidáme šalotky, česnek a zarestujeme.
- Přidáme konzervu krájených rajčat, osolíme, opepříme a přilijeme zeleninový vývar. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme. Připravíme si pár lístků bazalky, které nakrájíme na proužky. Část přidáme do polévky.
- Polévku servírujeme do talíře či velké misky, zakápneme olivovým olejem, ozdobíme bazalkou a posypeme strouhaným parmazánem.
Autor receptu: Michaela Esenderová