Suroviny
- hovězí kližka (nebo krk, loupaná plec) 1,2 kg
- olej
- sádlo 2-3 PL
- mrkev 400 g
- řapíkatý celer 200 g
- rajčatový protlak 4 PL
- hladká mouka 2 PL
- černé pivo (nejlépe irské) 440 ml
- vývar 700 ml
- tymián 3 snítky
- sůl
- pepř
Postup
- Maso vyndáme z lednice ideálně 2 hodiny před vařením, nakrájíme ho na velké kostky (jako na guláš), okořeníme. Necháme marinovat v soli na lince a připravíme si zbytek ingrediencí. Mrkev oloupeme a společně s řapíkatým celerem nakrájíme na střední kousky. Ostatní suroviny si připravíme na linku.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo/ghí a přidáme třetinu masa. První třetinu na vyšším plamenu tedy orestujeme a pokračujeme s dalšími. Poté do hrnce přidáme další lžíci tuku a orestujeme mrkev a celer. Zeleninu osolíme.
- Plamen držíme na středním stupni a dáme tomu čas. Mrkev by měla být hezky zlatavá. Při restování se bude tvořit nápek, který je pro výslednou chuť omáčky klíčový. Nicméně tento nápek nesmí zčernat – omáčka by pak mohla být hořká s nepříjemnou spálenou pachutí. Pokud by bylo potřeba, přidejte do hrnce během restování ještě tuk.
- Do orestované zeleniny přidáme maso a rajčatový protlak. Mouku také. Restujeme ještě minutu a zalijeme pivem. Vařečkou seškrábeme ze dna všechen nápek a zalijeme vývarem tak, aby maso bylo téměř celé ponořené.
- Přivedeme k varu. Dolijeme případně vývarem a přidáme tymián. Přikryjeme pokličkou a na velmi nízkém stupni dusíme v závislosti na použitém mase 2 hodiny až 5 hodin.
- Hrnec můžete také vložit do trouby rozehřáté na 130 °C. Maso by mělo jít ukrojit lžičkou, proto mu dopřejeme čas a pravidelně každou hodinu kontrolujeme. Z povrchu omáčky odstraníme přebytečný tuk. Pokud bude potřeba, dochutíme solí a pepřem, ale mělo by být vše výborné.
Autor receptu: Michal Orviský
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!