Suroviny
- mražený hrášek (+ zamražená zelenina dle výběru)
- slanina 200 g
- máslo 1
- plnotučné mléko 500 ml
- cibule 1/2
- brambory 2
- sůl
Postup
- Rozehřejeme si hrnec a přidáme máslo, zhruba tak, aby pokrylo dno. Mezitím si nastrouháme polovinu cibule a nakrájíme 2 brambory, až bude máslo syčet, tak tam dáme cibuli a pokračujeme s krájením brambor.
- Mezitím si dáme zmraženou zeleninu vařit do jiného hrnce, abychom udělali lehký vývar, zhruba tak litr vody.
- Přidáme dohněda opečenou cibuli a nakrájenou slaninu, zhruba 100 g. Poté, až to bude zase syčet, přidáme vývar a s ním i zmražený hrášek a brambory, aby se to spojilo. Osolíme a zamícháme. Rozmixujeme do krémové konzistence. Nakonec přilijeme čtvrt litru mléka.
Autor receptu: Albert Tošner