Suroviny
- hovězí maso
- kořenová zelenina
- plnotučná hořčice
- uzená slanina
- smetana ke šlehání
- divoké koření
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- citronová šťáva
- cibule
- vývar
- cukr
- ocet
- olej
- sůl
Karlovarský knedlík
Postup
- Do hrnce dáme olej, rozpálíme ho, hovězí maso prošpikujeme a z každé strany osolíme a opepříme. Poté dáme do hrnce a z každé strany osmahneme na rozpáleném oleji, aby se nám zatáhlo. Maso vyndáme a dáme stranou. Do výpeku dáme najemno nakrájenou cibuli a osmahneme do zlatova, poté přidáme kořenovou zeleninu a uděláme cibulovo-zeleninový základ. Když máme vše dozlatova, přidáme cukr a necháme trošku zkaramelizovat, nakonec přidáme plnotučnou hořčici.
- Do zakladu dáme divoké koření a necháme chvilku osmažit. Vedle do kastrolu si dáme vařit horkou vodu a vhodíme tam 2 kostky silného bujonu. Do hrnce se základem vrátíme maso a zalijeme bujonem, pod pokličkou na malý plamen dusíme maso do měkka. Když maso máme měkké, tak ho vyndáme a ještě dochutíme octem, citronem, cukrem, solí a pepřem.
- Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, na zjemnění zalijeme smetanou ke šleháni a necháme 15 minut vařit na malý plamen a máme hotovo.
Karlovarský knedlík
- Rohlíky (nejméně den staré) nakrájíme na male kostičky, dáme na pekáč a necháme odpočinout, nasekáme si petrželovou nať najemno a dáme stranou. Do misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, hrubou mouku, sůl a nastrouhaný muškátový oříšek a vše pořádně promícháme.
- Nakonec přidáme nasekanou petrželovou nať, stranou si vyšleháme z bílků hustý sníh a přidáme ho k rohlíkům do stejné mísy, vše důkladně promícháme. Vezmeme si potravinářskou fólii, vložíme směs a vytvarujeme šišky, omotáme a pořádně utáhneme.
- Šišky dáme do horké vody a vaříme 20 minut. Po 20 minutách vyndáme a necháme chvilku odpočinout, rozbalíme fólii a nakrájíme knedlíky, servírujeme se svíčkovou omáčkou.
Autor receptu: Karel Plaček