Suroviny
- dýně Hokkaidó
- mrkev
- cibule
- zázvor
- vývar
- smetana (33%)
- olivový olej
- muškátový oříšek
- fresh ze 3 pomerančů
- sůl
- pepř
Postup
- Dýni si vydlabeme a nakrájíme společně s mrkví a cibuli na hrubé kousky. Orestujeme nakrájené suroviny na olivovém oleji zhruba 5–10 minut na mírném plameni. Přidáme fresh z 1 pomeranče a počkáme, až se vyvaří. Polévku zalejeme zeleninovým nebo kuřecím vývarem, osolíme a opepříme.
- Polévku můžeme nechat vyvářet déle na menší plamen nebo rychle na větší. Do polévky přidáme smetanu, povaříme a přelejeme do mixéru. Polévku rozmixujeme najemno a přelejeme zpět do hrnce. Přidáváme špetku muškátového oříšku a zbytek freshe z pomerančů. Do polévky přidáváme nastrouhaný zázvor podle chuti.
Autor receptu: Jan Runštuk