Suroviny
- kachní prsa 4 porce
- olej
- sůl
- černý mletý pepř
Omáčka
- vývar 160 ml
- med 2 ML
- kremžská hořčice 2 PL
- kopr 2-4 PL
Postup
- Kachní prsa očistíme, kůži zlehka nařízneme do mřížky a do zářezů vetřeme sůl a pepř. Maso potřeme olejem a necháme v chladu odpočinout alespoň 30 minut. Na suché rozpálené pánvi opečeme kachní prsa kůží dolů dozlatova a potom je otočíme a opečeme z druhé strany.
- Pak maso přendáme do pekáčku, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a necháme asi 15–20 minut dojít.
- Mezitím si připravíme omáčku. K výpeku z kachního masa přidáme olej, med, hořčici a podle potřeby vývar. Vše přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu mírně probublávat. Hořčicovo-medovou omáčku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Dále si připravíme baby brambory, které pořádně opláchneme od případných zbytku hlíny atd. Bramboru položíme mezi dvě vařečky a ostrým nožem ji nakrájíme na tenké plátky. Díky vařečkám ji nedokrojíme celou, a brambora tak zůstane vcelku.
- Brambory vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, každou potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 1 hodinu.
- Když máte kachnu, omáčku a brambůrky hotové, vezmete jarní cibulky, pořádně opláchnete, skrojíte na požadovanou velikost a dejte spařit do vroucí vody. Po chvilce, až jarní cibulka bude měkká, tak ji vyndejte a můžete si ji opéct na pánvi, nakonec osolíme a opepříme.
Autor receptu: Petr Barkman