Suroviny
- dýně Hokkaidó menší
- cibule
- česnek 1 stroužek
- zázvor kousek 2 cm
- kurkuma 1/4 ML
- olivový olej 2 PL
- čerstvý sýr 60 g
- zeleninový vývar 1 l
- koriandr
- chilli
- sůl
- pepř
Postup
Dýni opravdu dobře omyjeme (já používám „kuchyňský“ kartáček na ruce). Rozpůlíme ji a kuchyňskou lžící vydlabeme jádra. Dýni rozkrájíme na menší kousky. Ve vhodném hrnci rozpálíme olivový olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Poté přidáme nastrouhaný česnek a zázvor.
Zarestujeme cca 30 vteřin. Přidáme nakrájenou dýni, osolíme, opepříme, přidáme kurkumu, promícháme a zalijeme horkým vývarem. Vaříme do změknutí cca 15–25 minut podle velikosti dýně.
Dobře rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme čerstvý sýr a vyšleháme do hladkého krému. Dochutíme solí, pepřem a případně i citronovou šťávou. Podáváme ozdobené dýňovým olejem, opraženými dýňovými semínky apod.
Autorka receptu: Kateřina Kociánová