Suroviny
- máslová dýně 1
- cibule 1
- česnek 1 hlavička
- mrkev 1
- zázvor 1 PL
- kari koření 1 ML
- římský kmín (mletý) 1/2 ML
- kokosové mléko 1 plechovka
- zeleninový vývar 800 ml
- olivový olej
- limetková šťáva z 1/2 limetky
- javorový sirup dle chuti
- sůl
- pepř
Na ozdobu (doporučeno pro wow efekt)
- dýňová semínka (nasucho opražená)
- zakysaná smetana
- dýňový olej
Postup
Předehřejeme troubu na 200 °C. Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka, nakrájíme na větší kusy (neloupeme, pokud máme Hokkaidó). Dáme na plech spolu s neoloupanou hlavičkou česneku a pokapeme olivovým olejem.
Pečeme cca 30 minut, dokud dýně nezměkne a nezačne karamelizovat. Mezitím na lžíci oleje osmažíme v hrnci nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev, cca 5 minut, až cibule zesklovatí. Přidáme zázvor, kari a římský kmín, chvíli orestujeme, až se rozvoní.
Přidáme upečenou dýni (slupku klidně necháme), vymáčkneme měkký pečený česnek ze slupky a vše zalijeme vývarem. Vaříme cca 10 minut. Vmícháme kokosové mléko, pak vše rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem nebo v mixéru. Osolíme, opepříme a zakápneme limetkovou šťávou.
Autorka receptu: Nikola Patočková