Suroviny
- dýně Hokkaidó
- kuřecí skelet
- kořenová zelenina
- cibule 1
- brambory 2
- smetana na vaření 1/2
- kurkuma
- sůl
- pepř
Postup
- Nejdříve si uvaříme den předem vývar z kuřecího skeletu a kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel. Dýni Hokkaidó nemusíme loupat, stačí pořádně umýt. Poté rozkrojíme napůl, vnitřek vydlabeme dočista a nakrájíme na kostičky. V kastrolku lehce osmažíme cibulku, takzvaně zesklovatíme nebo zpěníme.
- Až cibulka trošku zhnědne, tak přidáme dýni. Dýni nějakou chvilku smažíme, protože to bude mít opět určitě o něco lepší chuť. Poté nalejeme vývar, pokud není dýně úplně ponořená, tak můžeme dolít obyčejnou vodou. Přidáme i dvě menší brambory. Až Hokkaidó změkne, rozmixujeme tyčový mixérem a potom přidáme půlku smetany na vaření.
- Poté, podle potřeby přidáme i vodu, kdyby byla polévka moc hustá. Dokořeníme kurkumou, pepřem a solí. Zbytkem smetany zakápneme polévku při podávání.
Autor receptu: Ondřej Bábor