Suroviny
- jahody (mražené ) 500 g
- zakysaná smetana 200 g
- med 3-4 PL
- vanilkový extrakt 1 ML
- citronová šťáva z 1/2 citronu
Horké maliny
- maliny 300 - 400 g
- cukr 2-3 PL
- citronová šťáva 1 PL
- vanilkový extrakt 1 ML
Postup
Necháme jahody 5–10 minut povolit při pokojové teplotě (aby šly mixovat, ale stále byly zmrzlé). Vložíme je do výkonného mixéru nebo food procesoru spolu se zakysanou smetanou, smetanou, medem, citronem a vanilkou.
Mixujeme dohladka. Pokud je směs moc hustá, přidáme trošku smetany nebo lžičku vody. Ochutnáme, můžeme přidat víc medu nebo citronu. Hned podáváme jako soft zmrzlinu nebo přesuneme do krabičky a dáme do mrazáku na 1–2 hodiny pro pevnější konzistenci.
Horké maliny
Maliny dáme do malého hrnce (pokud jsou mražené, nemusíme je rozmrazovat). Přidáme cukr, citronovou šťávu a vanilku. Pomalu zahříváme na středním plamení, mícháme – maliny pustí šťávu a změknou.
Pokud chceme hustější omáčku: rozmícháme škrob v lžičce studené vody a přidáme k malinám, mícháme, dokud omáčka lehce nezhoustne (trvá to cca 1 minutu). Podáváme horké.
Autorka receptu: Nikola Patočková