Chipsy
- čedar 400 g
- hladká mouka 8 PL
- sůl 1/2 ML
- pepř 1/2 ML
- paprika sladká 1/2 ML
- sušený česnek 1/2 ML
- studená voda 2-4 PL
Čedarový dip
- čedar 200 g
- zakysaná smetana 100 ml
- majonéza 100 ml
- citronová šťáva 1 PL
- sušený česnek 1/4 ML
- paprika sladká 1/4 ML
- sůl
- pepř
- další bylinky
Guacamole
- avokádo 2
- cibule 1/2
- rajče 1
- limetková šťáva z 1/2 limetky
- červená paprika 1/2
- sušený česnek 1/4 ML
- sůl
- pepř
- koriandr
Postup
- Nejprve nastrouháme čedar najemno. V míse smícháme nastrouhaný sýr, mouku, sůl, pepř, papriku a česnek. Postupně přidáváme studenou vodu a mícháme, dokud se nevytvoří tuhé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme ještě trochu vody.
- Na pracovní plochu si připravíme pečicí papír a těsto na něj vyválíme na tenkou vrstvu (asi 2–3 mm). Pomocí nože nebo vykrajovátka nakrájíme těsto na malé čtverečky nebo jiné tvary.
- Přeneseme chipsy na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 8–10 minut nebo dokud nebudou zlatavé a křupavé. Jakmile jsou zlaté a pevné, vyndáme je z trouby. Necháme je vychladnout a pak je servírujeme jako předkrm nebo snack.
Čedarový dip
- V misce smícháme zakysanou smetanu a majonézu. Přidáme nastrouhaný čedar, citronovou šťávu, česnek v prášku a papriku. Mícháme, dokud nebude směs hladká a sýr se nerozpustí do ostatních ingrediencí.
- Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem podle potřeby. Před podáváním necháme dip chvíli vychladnout v lednici, aby se chutě propojily. Podáváme v misce, dozdobíme čerstvými bylinkami.
Guacamole
- Avokáda rozpůlíme, odstraníme pecky a pomocí vidličky rozmačkáme na hrubší nebo jemnější konzistenci. Přidáme nakrájenou cibuli, rajčata a červenou papriku, česnek, šťávu z limetky a sůl.
- Promícháme všechny ingredience, dokud se dobře nespojí. Dochutíme. Podáváme s domácími čedarovými chipsy nebo s jakýmkoli jiným snackem. Můžeme přidat i trochu čerstvého koriandru na ozdobu pro extra chuť.
Autor receptu: Andrea Šindelářová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!