Suroviny
- hořká čokoláda 250 g
- cukr krupice 150 g
- máslo 100 g
- hladká mouka 30 g
- vejce 4
- moučkový cukr (na vysypání formiček)
- máta
- maliny 200 g
- citrony
- ovocná pálenka
- cukr
Postup
- Troubu rozehřejeme na 195 °C. Formičky vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Máslo s čokoládou necháme rozpustit ve vodní lázni. Promícháme a necháme částečně zchladnout. V míse robotu promícháme vejce, cukr krupici a mouku. Pomalu při menších otáčkách přimícháme čokoládovou směs. Nešleháme dlouho, těsto by zesvětlalo.
- Těsto vlijeme do připravených formiček, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 10 minut. Střed upečených báboviček musí zůstat tekutý. Okraje formiček opatrně odřízneme nožem a fondán vyklopíme na talíř. Přidáme višňovou omáčku, lehce zasypeme moučkovým cukrem a dozdobíme lístkem máty. Ihned podáváme.
- Coulis: V rendlíku na kapce vody prohřejeme maliny a rozmícháme je na kaši. Dle chuti přidáme cukr, citrón (někdy není potřeba – dle sezóny malin) a necháme zredukovat. Na závěr nalijeme panáka pálenky a ihned zapalujeme – po odhoření alkoholu propasírujeme přes malý cedník, abychom v coulis neměli pecičky.
Autor receptu: Matěj Valvoda