Suroviny
- žlutá cibule 800 g
- hladká mouka 2-3 PL
- hovězí vývar 1,5-2 l
- bílé víno 150-200 ml
- tymián
- máslo
- olej
- sůl
- pepř
Postup
- Ve větším hrnci rozpustíme máslo a proti připalování přidáme i trochu rostlinného oleje. Vsypeme 2/3 nakrájené cibule a necháme zhnědnout do tmavě zlaté barvy. Trvá to cca 20 minut a je potřeba cibuli sledovat, míchat a průběžně podlévat pár lžícemi vody. Voda se vždy odpaří a zabrání připálení cibule.
- Když je cibule hnědá, vsypeme do hrnce zbylou 1/3 cibule a cukr, zde nečekáme na zhnědnutí, pouze ji necháme povolit. Zaprášíme moukou, lehce osmahneme, zalijeme 1/3 vývaru a důkladně rozmícháme. Krátce provaříme, přidáme zbytek vývaru, víno, tymián, pepř a sůl.
- Polévku necháme vařit na mírném ohni cca 20–35 minut.
Autor receptu: Tereza Zedníčková