Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rychlé vegetariánské kari mung dahl
Jednoduché indické kari z mungo fazolí vás potěší hřejivou oříškovou chutí a příjemnou strukturou. V obchodech se zdravou výživou nebo v indických speciálkách najdete hlavní surovinu i většinu koření.
2–3 porce
Suroviny (2–3 porce)
- loupané fazole mungo 200 g
- ghí (přepuštěné máslo) nebo slunečnicový olej 2 lžíce
- Cibule 2 ks
- Česnek 1 stroužek
- kus zázvoru 3 cm
- zelené chilli papričky 2 ks
- černá hořčičná semínka 1 lžíce
- kari lístky 10 ks
- mletá kurkuma 1/2 lžíce
- mletý římský kmín 1 lžíce
- mletý koriandr 1 lžíce
- mladé špenátové lístky 4 hrsti
- šťáva z půl citronu
- mořská vločková sůl (maldon) 1 špetka
- čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do pánve se silným dnem nasypete fazole (mung dahl), přidejte 3 hrnky vody a přiveďte do varu. Snižte teplotu, nechte pobublávat asi 30 minut, dokud boby nebudou měkké a popraskané. V případě potřeby dolijte vodou.
- Rozpalte ghí nebo olej na pánvi a usmažte nahrubo nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, chilli papričky zbavené jadýrek a najemno nasekaná hořčičná semínka a smažte za stálého míchání asi minutu. Když hořčičná semínka začnou praskat, vmíchejte curry lístky, kurkumu, římský kmín, koriandr a za stálého míchání vařte další minutu nebo dvě (dokud směs nezačne vonět).
- Do vařící dahlové směsi vmíchejte cibulku se směsí koření.
- Přidejte špenátové lístky, dobře promíchejte a vařte další 2 minuty, dokud špenát nebude jasně zelený.
- Dochuťte čerstvou citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Podávejte horké s dušenou basmati rýží.