Na chilli strouhanku
- chléb (suchý bílý pšeničný chléb)
- extra virgin olivový olej
- chilli papričky (čerstvá) 2 ks
- petrželka 1 menší svazek
- česnek (nasekaný nadrobno) 2 stroužky
- mořská sůl
Na rizoto
- kulatá rýže (nejlépe carnaroli nebo arborio) 500 g
- extra virgin olivový olej
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- bobkový list 1 ks
- bílé víno (suché) 150 ml
- vývar (kuřecí nebo zeleninový) 1500 ml
- mořská sůl
- pepř (čerstvě umletý)
- máslo 100 g
- strouhaný parmazán (můžeme použít i ovčí sýr pecorino) 75 g
- citronová šťáva (z 1 citronu)
Postup přípravy
- Nejprve si připravte chilli strouhanku. Suchý chléb nakrájejte na menší kousky, pokapte olivovým olejem a v předehřáté troubě opečte dokřupava. Dejte do mixéru, přidejte ostatní přísady a rozmixujte nadrobno.
- Takto připravenou strouhanku vysypte na předehřátou pánev a opékejte asi 5 minut dokřupava, občas zamíchejte a po kapkách přidávejte olivový olej.
- Dobrou rýži nemusíte oplachovat. Do kastrolu nalijte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a bobkový list a na mírném ohni spíše duste, než opékejte, dokud není cibule sklovitá. Přidejte rýži, promíchejte, podlijte bílým vínem a vařte, dokud sevíno neodpaří. Potom přilijte trochu vývaru, osolte, opepřte a míchejte, dokud se téměř všechen vývar nevstřebá. Přilijte další vývar a stále míchejte. Vždy, když se vývar téměř vstřebá, přilijte další dávku. Vařte asi 25 minut, dokud rýže není měkká.
- Na závěr přidejte máslo, nastrouhaný parmezán nebo pecorino, citronovou šťávu, zlehka promíchejte a nechte asi 1 minutu stát. Rýže dále vstřebává tekutinu, proto je třeba nechat rizoto před odstavením v tekutější podobě.
- Rizoto míchejte dřevěnou vařečkou, abychom rýži zbytečně nerozlámali a aby se nelepila na dno kastrolu. proto ji vaříme na mírnějším ohni.
- Takto připravené rizoto rozdělíme na talíře, posypeme křupavou chilli strouhankou, parmezánem a pokapeme kvalitním olivovým olejem.