Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou
Suroviny (6 porcí)
Na chilli strouhanku:
- suchý bílý pšeničný chléb
- extra panenský olivový olej
- čerstvá chilli paprička 2 ks
- petrželka 1 menší svazek
- česnek, nasekaný nadrobno 2 stroužky
- mořská sůl
Na rizoto:
- kvalitní italská rýže, nejlépe carnaroli nebo arborio 500 g
- extra panenský olivový olej
- cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
- Bobkový list 1 ks
- suché bílé vino 150 ml
- kuřecí nebo zeleninový vývar 1500 ml
- mořská sůl
- čerstvě umletý černý pepř
- Máslo 100 g
- nastrouhaný parmezán (můžeme použít i ovčí sýr pecorino) 75 g
- šťáva z 1 citronu
Postup
- Nejprve si připravte chilli strouhanku. Suchý chléb nakrájejte na menší kousky, pokapte olivovým olejem a v předehřáté troubě opečte dokřupava. Dejte do mixéru, přidejte ostatní přísady a rozmixujte nadrobno.
- Takto připravenou strouhanku vysypte na předehřátou pánev a opékejte asi 5 minut dokřupava, občas zamíchejte a po kapkách přidávejte olivový olej.
- Dobrou rýži nemusíte oplachovat. Do kastrolu nalijte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a bobkový list a na mírném ohni spíše duste, než opékejte, dokud není cibule sklovitá. Přidejte rýži, promíchejte, podlijte bílým vínem a vařte, dokud sevíno neodpaří. Potom přilijte trochu vývaru, osolte, opepřte a míchejte, dokud se téměř všechen vývar nevstřebá. Přilijte další vývar a stále míchejte. Vždy, když se vývar téměř vstřebá, přilijte další dávku. Vařte asi 25 minut, dokud rýže není měkká.
- Na závěr přidejte máslo, nastrouhaný parmezán nebo pecorino, citronovou šťávu, zlehka promíchejte a nechte asi 1 minutu stát. Rýže dále vstřebává tekutinu, proto je třeba nechat rizoto před odstavením v tekutější podobě.
- Rizoto míchejte dřevěnou vařečkou, abychom rýži zbytečně nerozlámali a aby se nelepila na dno kastrolu. proto ji vaříme na mírnějším ohni.
- Takto připravené rizoto rozdělíme na talíře, posypeme křupavou chilli strouhankou, parmezánem a pokapeme kvalitním olivovým olejem.
Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou, Foto: Zelenina moje láska
ZELENINA, MOJE LÁSKA
Marcel Ihnačák
V nové kuchařce šéfkuchaře Marcela Ihnačáka se spolu s ním zamilujete do zeleniny.
Kapitoly věnované jejím jednotlivým druhům přesvědčí i ty nejzarytější odpůrce zeleniny, aby ochutnali nádherné výtvory z cukety, lilku, chřestu, fazolek, rajčat, papriky nebo brokolice. Nechybí ani slovenská (a vlastně i česká) klasika jako zelí a brambory, které Marcel Ihnačák představuje netradičním, zato inspirativním způsobem.
Zkrátka nepřijdou ani milovníci masa, ryb a plodů moře.
Bonusem jsou čtyři kapitoly věnované ovoci – s návody, jak ho lze připravit nasladko i naslano.
Recepty doplňují Marcelovy tipy, triky a komentáře, které vám pomůžou zorientovat se na trhu či v obchodě nebo ulehčí vaření díky novým způsobům přípravy.
Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz
Pro milovníky rizota máme i další recepty: