Suroviny
- vejce (velká, oddělené žloutky a bílky) 8 ks
- cukr 320 g
- citronová kůra 5 g
- mletá skořice 5 g
- vanilkové aroma 5 ml
- mandle (spařené a oloupané, nasekané najemno) 500 g
- rum (nebo brandy) 25 ml
- pomeranč (oloupané a rozdělené na dílky) 4–6 ks
Postup přípravy
- Plechovou dortovou formu vymažte máslem, vysypte moukou.
- Vaječné žloutky vyšlehejte s cukrem do lehké pěny.
- Přidejte citronovou kůru, skořici a vanilkovou esenci. Postupně a pomalu přimíchejte mandle.
- V čisté míse vyšlehejte bílky tak, aby se tvořily špičky. Třetinu bílkového sněhu vmíchejte do žloutkové směsi. Když bude hmota dobře spojená, co možná nejlehčeji vmíchejte zbývající sníh. Lžící přendejte hmotu do připravené formy a v předehřáté troubě pečte asi 45 minut nebo dokud nebude nůž čistý, když těsto nakrojíte.
- Vyndejte formu z trouby a nožem objeďte okraje. Vyndejte z formy a nechte vychladnout.
- Zdobení: Pomerančové kousky smíchejte s rumem nebo brandy. Směs lžící naneste na vršek, nakrájejte na šestiny a můžete podávat.